NÉHÁNY SZÓ AZ ERDEI TŰZVÉDELEMRŐL

A szabadban történő szalonnasütés, főzés nagyon hangulatos és élvezetes kikapcsolódást jelent, de a gondatlanul végzett tűzrakás hegyoldalak leégését okozhatja. Pár mondatban megpróbáljuk összefoglalni az erdőterületeken és azok közelében végzett tűzgyújtás szabályait.

A tűzrakás első teendője a tűztér kővel való körbeépítése és a külső szélétől számított 60 cm - 1 m széles sávban minden éghető anyag eltávolítása.

tűzrakóhely

Azonban tudnunk kell - és be is kell tartani -, hogy védett természeti területen CSAK a kijelölt és erre a célra kiépített tűzrakóhelyen gyújthatunk tüzet! Ezek könnyen felismerhetőek, mert legtöbbször réteken, pihenőhelyeken építik fel az erdészetek, lehetőleg minél messzebb a fáktól. Ilyen tűzrakóhelyet mutat a fénykép is. Ahol ilyen építmény nincs, tüzet rakni TILOS!
Amennyiben szél fúj, és fennáll a veszélye a parázs szétrepülésének, tüzet gyújtani a tilalmi időn kívül sem szabad.

Az illetékesek az erdőterületekre és azok szélétől számított 200 m-es sávon belülre országos vagy területi tűzgyújtási tilalmat rendelhet el olyankor, amikor a hosszan tartó szárazság miatt a száraz aljnövényzet könnyen lángra lobbanhat. Ebben az esetben a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken is TILOS A TŰZGYÚJTÁS!

A sütés-főzés befejeztével a tüzet minden esetben gondosan el kell oltani és a parázs kihűléséről meg is kell győződni. Legjobb megoldás a parazsat vízzel leönteni. Ezért célszerű kannában vizet vinni magunkkal akkor, ha tudjuk, hogy a közelben nincs kút, vagy patak. Víz hiányában leszórhatjuk vastagon homokkal vagy földdel. A tetejére pedig rakjunk köveket, amivel megakadályozhatjuk az esetleg megbúvó parázs szétrepülését, amivel tűz keletkezhetne. Korábban divat volt az eloltott tűzrakás tetejére keresztbe fát tenni. Ezt nem ajánljuk, hiszen a fa éghető anyag és sohasem lehetünk biztosak benne, hogy a tüzet teljes mértékben el tudtuk oltani. Elég egy apró parázs, ami meggyújthatja a száraz fát.

erdőtűz

Ha tüzet észlelünk, értesítsük azonnal a tűzoltóságot a 105-ös vagy 112-es telefonon, a legközelebbi erdészetet, önkormányzatot. Amennyiben a tűz oltásánál szükség van a segítségünkre, kötelezhetnek minket a részvételre. Tűz észlelésekor az alábbi adatok megadása szükséges:
- a tűz fajtája (avartűz, lombkorona tűz, törzstűz, talajtűz, stb.),
- mi ég (lombos erdő, fenyves, cserjés, stb.),
- hol ég (pontos hely megadása)
- kiterjedése,
- ajánlott megközelítési útvonal (ha ismerjük a területet),
- a bejelentő személyes adatai, telefonszáma, amin szükség esetén vissza tudják hívni.

erdőtűz erdőtűz erdőtűz

További információkat az ERDŐTŰZ honlapon olvashatnak itt. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az alábbi oldalakon is informálódhat:
Katasztrófavédelem
Tűzgyújtási tilalom térkép
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal