MADÁRVÉDELEM ÉS MENTÉS

Az ehhez szükséges információk megtalálhatók a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

NAPI MADÁRVÉDELEM

Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról itt olvashat. madár motázs

MADÁRMENTÉS

Ha sérült madarat találunk és nincs képzettségünk, tapasztalatunk az ellátásához, mindenképpen kérjünk hozzáértő személyektől segítséget. A szakszerűtlen beavatkozás súlyosabb sérüléseket, esetleg az állat halálát okozhatják! Az alábbi összeállításunk a madarak mentésében gyakorlott, képzett személyek és mentőhelyek elérhetőségeit adja meg. További információt az MME honlapján is olvashat.

Madármentő helyek és elérhető személyek

Találtam egy fiókát

MADÁRPUSZTÍTÁS

Sajnálatos tény, hogy az emberi butaság, az állatok gyűlölete, a hanyagság, a gyűjtési szenvedély vagy az anyagi haszonszerzés hajszolása óriási károkat tud okozni az állatvilágban, az élőhelyükben, költőterületeikben, a madarak fészkeiben. Ilyen esetek lehetnek a fészkek leverése, löszfalak eldózerolása, áramütés és még lehetne sorolni az emberi károkozásokat.
Az alábbi link segítséget próbál adni az ilyen esetek megakadályozására, illetve a szükséges tudnivalókról madárpusztítás észlelése esetén.
Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról itt olvashat.

levert fészek löszfal

MADÁRMÉRGEZÉS

Leginkább a mezőgazdasági területek problémája a madármérgezés. A rágcsálóirtó szerek nem megfelelő használata vagy éppen a szándékosság nagyon sok ragadozómadár pusztulását okozták az elmúlt évtizedekben.
Aki mérgezésben elhullott madarat talál, ne bolygassa a területet, ne mozdítsa el a tetemet, ne tegye tönkre a nyomokat, mert az BŰNÜGYI helyszín. Azonnal értesíteni kell az illetékes természetvédelmi őrszolgálatot, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

A mérgezés felismerését és a teendőket a csatolt leírások tartalmazzák.
- Helyszínelési protokoll
- Állatorvosi protokoll
- Rendőrségi protokoll
- Ragadozómadarak eseti ellátását végző állatorvosi mentőhálózat megyei elérhetőségei

sasmérgezés plakát

A képek egy része az MME honlapjáról és az internetről lettek átvéve.